KOHA.net

Арбери

300 ученици во Доганај се изложени на опасност од уривање на училишната зграда

Во време кога многу училишта изградени по војната се затворени, во Доганај во Качаник учениците се изложени на опасност од уривање на училишната зграда, која била изградена пред околу 80 години. Родителите повикуваат на доработка на новата училишна зграда, која започна во 2019 година. Но, врз основа на предлог-буџетот и следната година учениците ќе продолжат да учат во зградата која капе од базенот и е полна со инсекти.

Со години во отежнати услови учат околу 300 ученици од основното и средното училиште „Али Аслани“ во Доганај од Качаник. Училишната зграда, изградена пред околу 80 години, капе од покривот секојпат кога ќе врне дожд, а во лето ја напаѓаат инсекти.

Родителите на учениците велат дека нивните деца секојдневно се изложени на ризик да паднат.

„Објектот е во исклучително тешка состојба, како што се гледа од овој дел, кој во секој момент може да се урне и да предизвика инцидент или трагедија за учениците“, изјави Јашар Селими, претседател на Советот на родители во општина Качаник.

„Ризикот по здравјето на децата е исклучително голем. За тоа говори и фактот што во текот на летото годинава беше прекинат и наставниот процес поради појава на некои инсекти од покривот“, изјави Кемајл Мурешли, жител на село Доганај.

Во 2019 година Министерството за образование пушти во употреба нов објект за ова училиште вреден 1.3 милиони евра. Објектот не е подигнат откако една година подоцна беа прекинати работите.

Фитим Селмани е директор на училиштето и апелира што поскоро да се доработи новиот објект.

„Развојот на процесот на учење е многу тежок бидејќи нема ни елементарни услови, така што процесот не се развива како што заслужуваат нашите студенти“, рече Селмани.

Министерството за образование не одговори на прашањата на КОХА за овој проект.

А, во општина Качаник нагласија дека врз основа на Предлог-буџетот што Владата го достави до Собранието, не се очекува зградата да биде завршена ниту следната година.

„Според сите можности нема начин да се финализира бидејќи за следната година се издвоени само 300 евра. Вкупната сума за изградба на тоа училиште била околу милион и 300 илјади евра. Немаме информации што е направено со него бидејќи и постапките за финансирање и за набавки ги водел Министерството за образование“, изјави Захир Дода, директор за образование во општина Качаник.

Во времето кога учениците во Доганај во Качаник ја одржуваат наставата во зградата изградена пред 80 години, многу училишта изградени по војната се затворени поради недостиг на ученици.