ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

75 случаи на семејно насилство во текот на 2022 година во Подујево

Командирот на Полициската станица во Подујево Нијази Јашари соопшти дека во текот на оваа година во општина Подујево се пријавени 75 случаи на семејно насилство. На седницата на Општинскиот совет за безбедност на заедницата, на општина Подујева (ККСБ), Јашари истакна дека во 30 од овие случаи осомничените се во полициски притвор, во 22 случаи има наредба за заштита на жртвите, а во 4 случаи жртвите се испратени во прифатилишта.

Според соопштението на Канцеларијата за медиуми на општина Подујева, Јашари на оваа средба зборувал и за работата на сообраќајната полиција. Тој рече дека во текот на оваа година се издадени 9 илјади и 14 сообраќајни билети или за околу 30% повеќе од лани, а одземени се повеќе од 175 автомобили.

Според владината одлука за регистарски таблички, полициската станица е фреквентна веќе 12 часа, а состојбата во општина Подујева се смета за мирна“, изјави Јашари.

Според соопштението, претставникот на КФОР ја оценил и општата безбедносна состојба во општина Подујева како мирна и стабилна, а воедно ја повторил подготвеноста на КФОР во зачувувањето и јавната безбедност.

„Директорот на Дирекцијата за јавна заштита и спасувачки служби Бахри Селими даде информации за состојбата на јавните површини главно по неодамнешните поплави што се случија. Тој покажа дека општина Подујева интервенирала и во реката Лап и во реката Качанол и на сите места каде што имало потреба да се интервенира. Селими покажа и дека општина Подујева има буџетска шифра за вонредни ситуации и во соработка со компаниите веднаш почнаа со интервенциите за штетите да бидат што помали“, се наведува понатаму во ова соопштение.

Според општинските власти, општината интервенирала на 16 места во патната инфраструктура и во две села интервенирала со уништување на патната инфраструктура, за да не се оштетат куќите на жителите кои биле во опасност од поплави.

„Со одлука на членовите беше изгласано работната група за изработка на планот за работа на ККСБ за 2023 година, да остане истиот состав на групата за работен план како и во 2022 година, како и за формирање на работна група за подготовка на информации за работата на ККСБ за 2022 година треба да остане истата работна група која ја подготви претходната информација“, се наведува во соопштението.