KOHA.net

Арбери

Водата во Дечан е заматена, ИКШПК зема мостри

Министерството за здравство соопшти дека Институтот за јавно здравје и на барање на подрачното претпријатие „Хидро-Дрини“ земале мостри од вода за пиење од неколку дечански села, поради загриженоста дека поради тоа водата се заматила. на дождовите.

Министерството за здравство преку објава на Фејсбук соопшти дека се направени физичко-хемиските анализи и во понеделник и вторник ќе ги земат и бактериолошките анализи на овие мостри.

„Во координација со министерот за локална самоуправа - Елберт Красниќи, заменик министерката Дафина Геџа Буњаку остварила комуникација со градоначалникот на општина Дечан, Башким Рамосај, за да биде подетално информирана. Исто така, МЗ е во постојан контакт со ИКШПК и со подрачната канцеларија на ИКШПК во Пеќ и со Министерството за економија – релевантниот владин сектор кој ги покрива водоводните претпријатија“, се наведува во соопштението.

Министерството за здравство соопшти дека нема простор за загриженост и дека се во постојана комуникација со надлежните органи.

Најавено е дека заедно со претставници од Министерството за економија, претставници на МЗ ќе престојуваат во Пеќ, во регионалниот центар на ИКШПК и во Дечан, каде ќе се сретнат со структурите на локалната самоуправа и лидерите на ККМФ. таму.