ФИФА Евро 2024 KOHA.net

ЈЕТА

Жителите на Самадреџа поставуваат знамиња во населбата на убиениот полицаец Африм Буњаку

За деновите на славната епопеја на Ослободителната војска на Косово, екипата на емисијата „ЈЕТА“ отпатува во селото на убиениот полицаец на север, Африм Буњак.

Неговото семејство го пречека тимот во куќата на починатиот.

Ќазим Буњаку, синот на бабата на полицаецот Буњаку, со задоволство се сеќаваше на неговата фигура, бидејќи напомена дека е вреден и вреден човек.

Многу ја сакаше униформата и земјата“, вели Буњаку.

За сеќавање на неговото херојство, сонародниците поставија државни и државни знамиња на почетокот од населбата до куќата на починатиот.

Локацијата на селото Самадреџе е на 10 километри на периферијата на Вучтри.

Најголемиот развој жителите на ова село му го посветиле на спортот, поле што го издвојува од другите населени места.

Посебна атракција на селото е 110-годишната воденица Самадреџа. Сопственикот Селим Башоли заедно со семејството и денес ја одржуваат во живот работата во оваа воденица. Вели дека иселениците се редовни на мелење од оваа воденица.

„Ние сакаме да живееме во нашето село, ги имаме сите услови што ни се потребни“, вели речиси секој жител што ќе го сретне во Самадреџа, бидејќи според нив не недостасуваат услови за живот.

За разлика од многу населени места каде училиштата се целосно затворени, Самадреџа е анимирана од гласот на учениците.

Африм Буњаку беше убиен на 24 септември од страна на српските паравојски во Бањска и Звечан, во организиран терористички напад. Од подоцнежната акција на полицијата биле убиени тројца напаѓачи, а останатите побегнале.