ФИФА Евро 2024 KOHA.net

СВЕТОТ

Јужна Кореја забрани јадење кучешко месо

Јужна Кореја со закон го забрани колењето и продажбата на кучешко месо.

Би-Би-Си во вторникот објави дека законот има за цел да стави крај на вековната практика на јадење ова месо, додека во последните години интересот за него значително не опаднал.

Според законот, ќе се забрани одгледување или колење кучиња за конзумирање, како и дистрибуција или продажба на кучешко месо. Осудените за ова дело може да завршат во затвор.

Новиот закон ќе стапи на сила за три години, давајќи им време на земјоделците и сопствениците на ресторани да најдат алтернативни извори на вработување и приходи.

Ќе треба да смислат план како да го исфрлат кучешкото месо од менито.

Владата вети дека целосно ќе ги поддржи фармерите со кучешко месо, месарниците и сопствениците на ресторани чии бизниси ќе бидат принудени да ги затворат, иако деталите за тоа колкав надоместок ќе добијат не се објавени.

Според владините статистики, Јужна Кореја има околу 1,600 ресторани за кучешко месо и 1,150 фарми за кучиња во 2023 година.

Чорбата од кучешко месо, наречена „бошинтанг“, се смета за деликатес кај некои постари Корејци, но месото повеќе не е популарно кај помладите.