ФИФА Евро 2024 KOHA.net

СВЕТОТ

Екстремно десничарските пратеници во Португалија се против говорот на Лула

Екстремно десничарските пратеници во Лисабон протестираа против говорот во парламентот со посета на бразилскиот претседател Луис Инасио Лула да Силва, држејќи кренати украински знамиња и плакати на кои пишуваше: „Земјата на крадецот е во затвор“ и „Доста е со корупција“.

Лула говореше во парламентот на денот кога Португалија одбележува 49 години од револуцијата на каранфилите во 1974 година, кога младите армиски офицери ја соборија четиридецениската десничарска диктатура.

Речиси бескрвниот пуч им донесе новини на Португалците - право на глас, универзална здравствена заштита, јавно образование, старосни пензии и работнички права.

Демонстрантите ги држеа своите плакати додека остатокот од Парламентот му аплаудираше на Лула за време на неговиот говор.

Се вмеша претседателот на парламентот Аугусто Сантос Силва, очигледно изнервиран, велејќи дека желбата на пратеникот да остане во просторијата треба да биде љубезна и љубезна.

За време на неговата прва заедничка прес-конференција со португалскиот претседател Марсело Ребело де Соуса, Лула избегна контроверзии околу неговите неодамнешни коментари за западната воена помош што го поттикнува конфликтот Украина-Русија.