KOHA.net

ИНТЕРАКТИВЕН

Кои факти за 24 септември му ги спомна на Џозеф-Лајчак во Будва?

Американскиот аналитичар за балкански прашања Едвард Џозеф покажа дека во Будва го покренал прашањето за нападот во Бањска кај емисарот на ЕУ за дијалогот Косово-Србија, Мирослав Лајчак.

„Му поставив две прашања на Мирослав Лајчак: Затоа што рече дека „фактите мора да се утврдат“. „Ги утврдуваме фактите“. Му реков: „Види, некои од фактите веќе ги знаеме. Знаеме, на пример, како тој реагираше на претседателот Вучиќ по овие настани. Ова само по себе е многу важен доказ, освен секоја друга истрага. Видовме дека претседателот Вучиќ објави тридневна жалост за убиените напаѓачи. Тој самиот во медиумите ги подигна како да беа херои, а ситуацијата уште повеќе ја ескалира со носење многу тешко и провокативно оружје на границата со Косово.“ Тој ги направи сите овие работи и како што му нагласив на Мирослав Лајчак, Вучиќи не беше под внатрешен притисок, бидејќи дури и Српската православна црква се огради од тоа што се случи. Тие го објавија својот формален став, каде што рекоа дека ние немаме врска со ова и дека изразиле само сочувство за убиениот албански полицаец“, изјави Џозеф во „Интерактив“ на КТВ.