ФИФА Евро 2024 KOHA.net

отворот

Улпијана и Влазнија се исклучени, увид врши и полицијата

КФ Улпијана

Улпијана 1926 од Липјан и Влазнија од Пожерани се исклучени од натпреварувањата на Првата лига на Косово во фудбал. Оваа одлука во петокот ја донесе Дисциплинската и етичката комисија на Фудбалската федерација на Косово.

Улпијана и Влазнија се исфрлени поради местење на натпреварот меѓу нив. А следното издание на натпреварувањето ќе игра во Втората лига, поточно во третото ниво на косовските фудбалски натпреварувања.

Улпијана и Влазнија се соочија на 7 април на стадионот „Сами Кељменди“ во Липјан. Гостинската екипа победи со 4:3. Органите на ФФК, прво натпреварувачката, а потоа и дисциплинската, констатираа дека „домашната екипа во второто полувреме покажа очигледна неангажман во играта, намерно дозволувајќи им многу простори на противниците и правејќи работата полесно за тимскиот гостин Ваквата ситуација се одрази и при постигнувањето на головите, со што се овозможи пресврт на резултатот од 3:1 на 3:4“.

Според одлуката, Улпијана имаше можности да израмни, но намерно не го стори тоа.

„Исто така, комуникациите на играчите со телефонски пораки поврзани со развојот и резултатот на натпреварот, како и податоците од други доверливи извештаи, претставуваат доволно докази за одлучување во случајот покренат од Натпреварувачката комисија“, пишува понатаму. во решението на Дисциплинската.

Исклучените клубови имаат рок од осум дена да поднесат жалба.

Двата клуба негираа дослух.

Во организација на натпреварот Улпијана - Влазнија, покрај органите на Фудбалската федерација на Косово, ќе биде вклучена и косовската полиција. Ова беше објавено во петокот.

„Ве информираме дека Основното обвинителство во Приштина ја овластило полицијата да преземе истражни дејствија, со цел прибирање докази и информации поврзани со оваа проблематика“, изјави за KOHËN, Лаурета Улај, портпарол на Обвинителството.

Измамите во косовскиот фудбал, за кои се зголемуваат сомнежите во завршниот дел од првенството, се истражуваа и претходно. Но, во два случаи имаше конкретни дејствија. Во еден од органите на ФФК и уште еден од обвинителството. Ова е трет случај.

Фудбалската федерација постојано беше нападната дека не постапувала доволно силно по сомневањата за дослух.

Извршниот комитет на ФФК во петокот расправаше и за натпреварот Улпијана - Влазнија. Највисокиот извршен орган вети нулта толеранција за измами и други негативни појави. Извршниот комитет го предводи претседателот на ФФК, Агим Адеми.

„Во однос на натпреварот од Рајфајзен прва лига, Улпијана 1926 - Влазнија, Извршниот комитет го појаснува мислењето дека соодветните комисии и органи ќе одлучуваат согласно фактите и прописите на ФФК и важечкиот закон“, се вели во соопштението на ФФК.

Федерацијата им даде целосна поддршка на своите комисии.

„Извршниот комитет на ФФК ветува дека секогаш ќе биде во одбрана на интересот на фудбалот, за што е повикан. Кога велиме интерес на фудбалот, во секој случај, интерес на клубовите, но само кога се ќе оди во ред и ќе се усогласи со правилата на игра, во спротивно ќе има нулта толеранција за секое негативно дејство или појава“, во соопштението. продолжува.

Улпијана од Липјан и Влазнија од Пожерани негираа заговор. Навестија дека се сомневаат дека одлуката е донесена да му служи на трет клуб, а тоа е Фљамуртар од Приштина.