KOHA.net

МОДАЧОТ

Моделите постари од 40 години се најбарани во моментов

Годините веќе не се проблем за да се биде модел на модна писта, ова најдобро го видовме во овој „моден месец“.

На модната недела во Париз имаше многу моменти кои привлекуваат очи, но на ревиите што ги водеа Balmain, Vetements и Miumiu, највпечатливите аспекти на ревиите не беа облеката на пистата, туку возраста на многу од моделите што ја носеа нив.

Ревијата на Балмен на модната недела во Париз беше љубовно писмо од креативниот директор Оливие Рустинг до неговиот дом од детството во Бордо. Оваа мошне интересна колекција имаше додатоци од полжав, изопачено злато кое висеше од ушите и како токи за појас, метални чанти фрлени во гроздови грозје, кои подоцна беа сервирани во мини фустани обложени со кристали.

Но, највпечатлив аспект на ревијата не беше облеката на пистата, туку возраста на многу од моделите што ја носеа. Невозможно беше да се занемари дека многумина од нив беа повозрасни, но на сцената изгледаа фантастично.

Вкупно, 20 од 57 модели биле постари од 35 години.

Сликата

Г-дин Rousteing не беше единствениот дизајнер кој се чувствуваше вака. Благодарение на зголемениот притисок во индустријата за подобрување на застапеноста, средовечните и постарите жени станаа почеста глетка на пистата. Оваа сезона, сепак, беше невозможно да се игнорира нивниот растечки број.

Според модниот пребарувач Tagwalk, приближно три четвртини од најдобрите 20 ревии во Париз и Милано имаа најмалку еден постар модел.

Во Њујорк минатиот месец „Батшева“ избираше само модели над 40 години.

Некои од постарите жени на модните писти беа легенди за моделирање, од кои многу сега станаа редовни на модните писти. Во Vetements, актерката Марсија Крос (61), најпозната како Бри Ван де Камп во ТВ серијата „Очајни домаќинки“, го затвори шоуто.

Сликата

Во Миу Миу, Миуча Прада ги избра актерките Кристин Скот Томас (63) и Анџела Молина (68), но и Чин Хуилан (70), кинески лекар кој стана влијателен на социјалните мрежи од Шангај. Г-ѓа Прада рече дека нејзината колекција е истражување на облека од деца до зрели години и особено поими за девојство.