ФИФА Евро 2024 KOHA.net

ЕКСПРЕС

„Белите“ како предупредување за расни и родови прашања

„Бели“ допира две главни прашања во претставата: расно и родово. Тоа се одразува на динамиката на општеството што оди во оваа насока. Поаѓа од актуелниот контекст во Оклахома, Соединетите Американски Држави, од каде што потекнува авторот на драмата Стивен Ли Морис и се проширува на глобалниот. Овие прашања се неизбежни и во театарската институција. Драматуршките и режисерските елементи на Бесим Угзмајли се навраќаат во времето кога еден ромски режисер ја донесе драмата на Молиер во Народниот театар на Косово.

Беше 2008 година кога режисерот од Северна Македонија, Рахим Бурхан, ќе се посвети на емисијата „Тартуфи“. По емисијата, во февруари истата година, академикот Мехмет Краја преку напис ќе ја нарече „една од најидиотските емисии, што јавноста во Приштина некогаш можела да ја види“.

Во театарот „Ода“ дојдоа како своевидна иронија со настанот. Театарската сцена е само еден случај. Се сметаше за разумно да се адаптира текстот за шоуто на американскиот автор Стивен Ли Морис во главниот град.

Театарот во Оклахома е полупрофесионален. Уметничкиот директор на театарот Луизи глуми и режира истовремено со Шекспировиот „Крал Лир“. Улогата ја толкува актерот Шпетим Селмани, кој на сцената ја чека публиката читајќи го текстот. Неговата цел е да остави пораки до светот со еден последен настап.

Актерот Шпетим Селмани рече дека општеството во Косово може слободно да се најде во темата на шоуто.

„Луј е полуаматерски театарски режисер. Тоа е тема во која нашето општество може слободно да се најде, а се наоѓа. Прашањето за расизмот е проблематично во сите општества. Луис ќе умре, тој се обидува да направи претстава на Шекспир - „Кралот Лир“ - и да остави порака за тоа како е светот според него. Во исто време тој е обвинет за избор на улоги, обвинет е за расизам од две основни екстремни крила во Америка“.

Актерот Бујар Ахмети изјави дека неговата улога е на поддржувач на режисерот кој се обидува да ја напушти волјата.

„Дагу е актер, наивен. Иако понекогаш е навредуван и условен во работата како актер, тој сепак се труди да го поддржи и помогне режисерот Луис, кој ја игра улогата на Спасот, кој на работ на смртта има сон: да ја направи претставата „Кралот Лир“. “.

Емисијата „Белите“ цени дека во дигиталната ера не се нарекува сè премиера. До завршувањето на пробите на четвртиот чин од претставата, информациите на социјалните мрежи течат од самите актери: Присилија која ја игра Верона Коџа и Дауг која ја игра актерот Бујар Ахмети.

Авторот на драмата Стивен Ли Морис изјави дека претставата е прилагодена на локалниот контекст кој доаѓа од глобалниот.

„Тоа е американска драма, напишана со американски акцент, конкретно во Оклахома, за тоа како таму започнува трансформацијата и како се развиваат универзалните теми. Ја адаптиравме затоа што ако претставата беше направена како што ја напишав за претставата во Соединетите Американски Држави, мислам дека нема да го заземе истото место. Режисерот направи прекрасна работа со кореографијата, со фантастични сцени. Тие само ја донесоа глобалната тема онака како што се чувствуваа и тоа беше навистина еден вид слобода“.

Режисерот на емисијата „Белите“, Бесим Угзмајли, рече дека претставата е своевидна увертира на општествените дискурси кои се на патот кон општеството во Косово.

„Тоа се дискусии поврзани со расната и родовата динамика во многу земји на Западот, но овде тие се сè уште неконсумирани, нетретирани. Не целосно, но многу малку. Мислам дека за кратко време ќе бидат дел од дискусиите во нашето општество. Емисијата е своевидно предупредување за тоа што го чека нашето општество. Не е застрашувачко предупредување, туку едноставно предупредување дека нешто интересно ќе биде дел од јавните дискурси.

Тој ја спомна и поврзаноста на расните прашања во општеството во земјата додека зборуваше за сцената во емисијата каде што се зборува за „Тартуфи“ под режисерската палка на режисерот Рахим Бурхан.

„Тоа е наша интервенција. Поради содржината на емисијата решивме да направиме одредени корелации. Интервенцијата што е направена е реална, објавена, постои. Имаше долга дискусија, во 2008 година, од чисто расни причини, не поради квалитетот на претставата, туку поради националноста на режисерот на шоуто. Сметаме дека е посоодветно да се каже појасно како еден вид рекапитулација на она што тие го виделе, појасно да се стави во нивните умови и да се поврзе нашата средина со расната динамика“.

Емисијата носи фрагменти од класично шоу кое јавноста во главниот град не го доживеала со години. Доаѓа како некаква иронија, за предрасуди дека се надвор од мода.