ФИФА Евро 2024 KOHA.net

ЕКСПРЕС

Уметниците Ѓони е Лалошевиќ на „Шопен пијано фест“

Осмата вечер по ред „Шопен пијано фест“ меѓу другото ја истакна културата на Мали тцрна за прв пат во историјата на Меѓународниот фестивал на класична музика. Со Илириана Ѓони на пијано и вокалот на малезиската сопран Милица Лалошевиќ, донесен е и светскиот репертоар на класични дела. Концертот го означи затворањето на Неделата на црногорската култура во Приштина.

Салата беше полна за клавирско-пејачкото дуо. Рециталниот концерт на дуото донесе уште еден тест во однос на инструментот за пијано. Тоа на вокална адаптација. Таа е една од најчестите комбинации што одговара на секој формат. Во понеделникот вечерта беа изведени традиционални малезиски песни, оние од светскиот и албанскиот репертоар.

Дуото ја отвори програмата со презентација на музичката култура од Црна Гора со „Балада о маслини“ на Малезиецот Сенад Гаќевик. Со мелодиите на клавирот, сопранистката Лалошевиќ со својот фасцинантен тембр ги донесе популарните песни „Пољем се вија“, „Булбул ми поје“, Душо, Маре и „Вањи се конџи игра“.

Ова беше прва вечер во текот на сите изданија каде се изведуваа малезиски народни песни на овој фестивал.

Сопранот Лалошевиќ изјави дека песните изведени на концертот најдобро ја претставуваат малезиската музичка култура.

„Претставивме четири прекрасни песни од Црна Гора. Мислам дека овие песни ја претставуваат нашата култура и нашиот начин на размислување. Тие се многу кратки, но мислам дека публиката уживаше во нив и ги разбра. Остатокот од концертот го вклучуваше познатиот италијански репертоар“.

На фестивалот именуван по полскиот композитор и виртуоз пијанист од романтичниот период, пијаното секогаш зазема централно место.

Во соло играта пијанистот Ѓони уредно ги донесе своите дела. Тој ја изведе „Ноктурн оп.27 бр.2, Д-дур“ која дојде како носталгично парче кое се развива со минимално лесни звуци, од кои процутуваат чувствителни теми. „Балада бр.1, оп. 23, g-mol“ беше контрастот. Динамичните и честите звуци ја истакнуваат меланхоличната страна кога се забавуваат. И двете дела беа длабоко емотивни, со експресивни мелодии и некаква сложеност на хармонија и ритам.

Што се однесува до светскиот репертоар на дела за пијано, тој ја донесе „Суита бергамаска“ од Французинот Клод Дебиси. Нејзините дела „Prelude“, „Menuet“, „Claire de Lune“ и „Passepied“ исплетија паралелни акорди и нестабилна хармонија со неочекувани тоналитети.

Кога се претставува културата на Црна Гора, пијанистката Илиријана Ѓони претставува дел од неа со албанско дело. Тој донесе варијации за пијано во А-дур „Скендербеу“ од Ческ Заде.

Пијанистката Ѓони изјави дека по 15-ина години настапувала во Приштина поради студиите прво во Германија, а потоа и во Белгија. Тој рече дека изведувал дела од Шопен како адаптација на името на фестивалот. Концертот за него беше и можност да се запознае со малезискиот репертоар.

„Како улцинец, во Приштина се чувствувам како дома. Што се однесува до програмата, како „Шопен фест“ решив да имам репрезентативен дел од антологијата, а тоа е неговата Балада бр.1. Посебно задоволство е да се игра како солист, но и со колешката Милица Лалошевиќ одигравме разновидна програма. За мене беше и интересна можност да се запознаам со репертоарот со малезиски мотиви, бидејќи досега не сум го играл“.

За „Скендербеу“ на Заде рече дека државата Црна Гора не може да се претставува без албанската култура. Тој најави дека делото го извел и во Брисел по повод одбележувањето на Денот на Европа, а рече дека тамошната публика почувствувала посебна поврзаност со делата на Заде.

„Како Албанец од Црна Гора, мислам дека оваа земја не може да биде соодветно претставена без застапеноста на другите народи кои ја создале. Делото на Ческ Заде го отсвирив пред малку во Брисел за Денот на Европа, 9 мај. Ја имав честа да ги претставувам композиторите од Западен Балкан. Мојата желба беше да го запознаам Скендербеу во европските институции и тоа навистина се спроведе многу добро“.

Малезискиот сопран Лалошевиќ за прв пат настапи во Приштина. На крајот од концертот рече дека настанот ќе го памети како убаво искуство.

„Ова е прв пат во Приштина и на фестивал. Илиријана ме покани да бидам дел од овој фестивал со неа. Го познавам веќе неколку години. Се запознавме на фестивал во Херцег-Нови во Црна Гора. Ја продолживме соработката и се надевам дека повторно ќе настапиме заедно“.

Организацискиот директор на „Шопен пијано фест“, професорката Беса Лужа, двајцата солисти ги оцени како софистицирани уметници.

„Двајцата уметници беа многу софистицирани во динамиката, во концептот на делото. Лалошевиќ имаше и многу убава боја, исклучително добар тембр и многу природно објавување. Илиријана конечно не награди со извонредно изведена Шопен Балада. Задоволни сме што и овој концерт пренесе убави емоции“.

Со Илириана Ѓони на пијано и вокалот на малезиската сопран Милица Лалошевиќ, со концертот во понеделникот беше означен и крајот на Неделата на црногорската култура во Приштина.