ФИФА Евро 2024 KOHA.net

ЕКСПРЕС

Џуфреди на Николета со кларинет и клавирска хармонија

Крунисувањето на ова издание на Меѓународниот фестивал на кларинет во Косово му беше доверено на италијанскиот кларинетист, Корадо Џуфреди, виртуоз глобално познат по својот извонреден талент и посветеност на кларинетот. Патувањето на Џуфреди низ светот на класичната музика не е ништо помалку од несекојдневна маршрута.

Но, за косовската публика, на неговиот настап, кој беше обележан со ретка комбинација на техничка брилијантност и суптилно разбирање на музиката, се придружи и Федерико Николета, италијански пијанист страсно посветен на камерната музика.

Вечерта започна со концертна фантазија со Вердиевата „Риголето“, од Луиџи Баси, која беше претставена како динамика што им овозможи на кларинетот на Џуфреди и на пијаното на Николета да презентираат различни орнаменти и варијации на звукот. Потоа дојде редот за вториот чин со уште една фантазија, но овој пат со Пучини „Тоска“ од Микеле Мангани, која беше и премиера и почит во чест на 100-годишнината од смртта на композиторот Џакомо Пучини.

Пауза од неколку минути дојде како интермецо за да го најави вториот дел од концертот, за кој беа резервирани дела од 20 век. „Соната за кларинет и пијано“ на Френсис Пуленк започна како композиција на камерна музика која им даде боја на темнина која завладеа во Ателјето на Палатата на млади и спорт во Приштина.

„Рапсодија во сино“ од Џорџ Гершвин беше сигналот дека концертот е при крај, но и онака не е крај. Преку ова дело, Џуфреди и Николета ја пренесоа присутната публика на неколку минути во Њујорк на 20-тите, со прегратка на класиката, џезот и блузот. Делото се појавува како уредно оркестрирана какафонија со брилијантноста на Гершвин, кој успева лесно да ги комбинира жанровите додека создава софистициран музички пејзаж.

Самиот уметник беше многу задоволен од топлото добредојде што го доби во Косово и го издвои ентузијазмот на приштинската јавност.

„Тоа беше прекрасно искуство, првпат сум во Косово. Навистина уживав во луѓето, студентите на кларинет и нивниот ентузијазам, а тоа ми значи многу бидејќи целта на еден уметник е да ги зближи луѓето преку музиката“.

За вечерашниот репертоар тој самиот се погрижи да донесе нешто поспецијално за јавноста на Косово.

„Овој репертоар што го свиревме вечерва ми е омилен, бидејќи сум Италијанец, па концертот најчесто го започнувам со фантастичната опера „Риголето“ од Верди. Оваа вечер беше посебна и затоа што премиерно ја изведовме „Тоска“ од Микеле Мангани, бидејќи годинава се навршуваат 100 години од смртта на Пучини. Додека во вториот дел го третирам кларинетот во стилот на минатиот век, потоа ми се допаѓа целата музика напишана за кларинет, која и се допаѓа на публиката и затоа синоќа беше спектакуларна“.

Дури и за Федерико Николета, како придружник на пијано на Џуфреди, Приштина беше топла од почетокот, а исто така и салата во која свиреше.

„Беше фантастично и всушност салата со овие светла што одат со последниот дел што ја игравме „Рапсодија во сино“. Бевме возбудени и што за прв пат ја играме „Тоска“ од Микеле Мангани, секогаш е мистерија да се воведе ново парче затоа што не знаеш дали ќе и се допадне на публиката или не, но мислам дека им се допадна, се надевам! “.

Во меѓувреме, Малбора Крајку, од Меѓународниот фестивал на кларинет во Косово, го изрази своето задоволство од ова четврто издание, како и од тоа што оваа вечер составот на јавноста ги надмина границите на Косово.

„Денеска е завршната вечер на четвртото издание на „International Kosova Clarinet Fest“, успеавме да направиме фантастичен дуо концерт на познатиот кларинетист Корадо Џуфреди, во придружба на пијано од Федерико Николета. Џуфреди за првпат доаѓа на Косово да настапи и беше пречекан од публиката, во која имавме и гости од Албанија, Северна Македонија и Словенија, кои дојдоа само да го слушнат Џуфреди. Посебното обележје на оваа вечер, меѓу другото, беше играњето на едно дело за прв пат во кариерата, кое тој го избра да го свири на Косово“.

Настапот на Џуфреди и Николета, заедно со внимателно избраниот репертоар, на публиката им се допадна доволно за да ги принудат изведувачите трипати по ред да се вратат на сцената со аплаузи и овации.