ФИФА Евро 2024 KOHA.net

евра 2024

Рускиот клуб Даку со официјална реакција: Ќе го казниме

Мирлинд Даку - ЕП 2024

Мирлинд Даку по мечот со Хрватска

Акцијата на Мирлинд Даку, кој го зеде разгласот и почна да ги навредува Македонците по натпреварот меѓу Албанија и Хрватска, предизвика сензација во Русија.

Напаѓачот настапува за Рубин Казан во руското првенство. И од овој клуб реагираа на акцијата на Даку, која сега ја истражува УЕФА.

Рубин Казан преку официјалниот сајт објави дека Даку ќе биде казнет.

„Напаѓачот Мирлинд Даку си дозволи навредливи повици по натпреварот меѓу Албанија и Хрватска. Нашиот клуб ја презема одговорноста за тоа што се случи. Рубин претставува мултинационален тим и секогаш се придржува до принципите на почит и еднаквост, категорично осудувајќи ја секоја форма на дискриминација и навреда на национална, верска или расна основа“, пишува во официјалното соопштение на Рубин Казан.

Русија не ја признава државата Косово и работи против државјанството на Косово. Рубини воопшто не го спомна Косово кога го претстави Даку. И сега ќе го казни напаѓачот.

„По враќањето во просториите на клубот, против фудбалерот ќе бидат применети дисциплински и финансиски санкции. Ќе има објаснување и со останатите играчи за да се избегнат вакви инциденти во иднина“, пишува тој во коминикето.