KOHA.net

економија

Билтен: На ​​РТК и се закануваат долгови од околу 1.6 милиони евра

Комисија за буџет

Претседателот на Управниот одбор на РТК, Бесник Болетини, рече дека буџетот на јавниот сервис е загрозен од извршителите поради наследени долгови од 1,6 милиони евра.
На седницата на Комисијата за буџети, труд и трансфери на која се разгледува годишниот финансиски извештај за 2023 година и регулаторната комисија за јавни набавки, Болетини рече дека и годинава РТК се соочува со стари долгови.

„Потрошени се над осум милиони евра за исплата на персоналот. И РТК годинава е соочена со стари долгови. Во 2024 година состојбата е уште полоша. Досега имаме 189 илјади евра средства кои со одлука ги повлекле извршителите на судовите“, изјави тој.
Сепак, генералниот директор на РТК, Шкумбин Ахметџекај рече дека има над 744 редовни работници, за што истакна дека бројката е многу поголема.

За ова имаше критики и од пратеникот на Демократската лига на Косово, Авдула Хоти, кој рече дека фокусот треба да биде на квалитетот на програмата.

„Очекував дека дојдовме до овој момент. Не очекував дека ќе воспоставите ред. Бев загрижен, но сепак се потпирав на вашите големи зборови. Денеска ми дојде директорот на РТК и се гордееше со намалувањето на договорите, додека треба да ни кажете колку емисии се исечени Вашиот фокус е на програмскиот квалитет на РТК“, рече Хоти.
Одговарајќи на членовите на управниот одбор на РТК, Хоти рече дека приходите се преполовени и дека овој одбор ја деградирал оваа институција.

Во меѓувреме, Болетини во одговорот на критиките на Хоти рече дека такво нешто е политичка оценка, додавајќи дека квалитетот на програмата е зголемен и покрај бројот на работници./КСП