KOHA.net

ПОЗНАТ НЕПОЗНАТ

Новата епизода на „Познати и познати“ со Аријанит Кочи вечерва

Националниот идентитет, културното наследство и историјата на еден народ се зачувани, меѓу другото, и со конзервација и зачувување на стари градби.

Комунистичката влада на чело со Србите, веднаш по Втората светска војна, почна да ги урива речиси сите згради и куќи во Приштина, кои имаа историска вредност.

„Уништи го старото, изгради го новото“ – беше комунистичката парола. Целта беше јасна: исчезнување на националниот идентитет.

Која зграда во Приштина е прогласена за една од десетте најгрди згради во светот?

Која црква, која беше расадник на патриотизмот, а која џамија - и двете во коридорот на Приштина, се уништени?

Следната епизода можете да ја погледнете вечерва во 21.00 часот. КТВ!