KOHA.net

ПОЗНАТ НЕПОЗНАТ

Вечерва новата епизода на „Познати и непознати“ со Аријанит Коци

За да се сокријат трагите од злоупотребата и тортурата на Албанците од страна на југословенската влада, се чини дека е сменета структурата на подрумот на ректоратот во Приштина. На некои места се подигнати ѕидови, а на други простори се затворени.

Алтернативно, оваа зграда била изградена од Отоманската империја како влез во гарнизонот.

Подоцна во оваа зграда била испишана историја.

Албанците во Косово започнаа патување кон интелектуалниот зенит. Универзитетот беше формиран.

Ова беше најголемиот настан во историјата на образованието на Косовците, а особено на Албанците.

За ова и други интересни детали, погледнете ја вечерва од 21:00 часот емисијата „Познато непознато“ - со Аријанит Коци.