ФИФА Евро 2024 KOHA.net

COSMO

Кризата за професорите по природни науки

училиште

Во оваа учебна година што завршува, општина Подујева отвори два конкурси за регрутирање на двајца професори по физика. Но, немаше апликација. Во „храмовите на знаењето“ е претставен недостигот од квалификуван кадар и за предметот математика. Конкурсот за регрутирање наставник за гимназијата „Јета е Ре“ во Сухарека е отворен три пати. На крајот, еден ученик бил свршен шест месеци

Образовните институции во Косово се соочуваат со недостаток на рамка за предавање наука која го опишува функционирањето на природата користејќи го јазикот на математиката.

Во оваа учебна година што завршува, општина Подујева отвори два конкурси за регрутирање на двајца професори по физика. Но, немаше апликација.

За покривање на часовите, Општинската дирекција за образование беше принудена да им ги подели на сегашните наставници. И ова предизвика прекумерни часови за некои наставници.

Директорот за образование Авни Фетаху вели дека состојбата е загрижувачка. Тој ја изразува својата срамежливост што во иднина наставата ќе остане без предавачи по природни науки кои ја проучуваат материјата, нејзиното движење и однесување низ просторот и времето.

„Првично, ПМФ произведуваше кадри со четиригодишна квалификација, некои профили и со 180 кредити. Административната инструкција предвидува најмалку 240 кредити, но во отсуство на нив може да се полагаат 180 кредити, особено во отсуство на профилот Физика може да се полагаат кандидати со 180 кредити и покрај тоа што конкурсот го распишавме два пати во ред... Ова го покренавме како грижа во Министерството за образование, но и во Колегиумот за образование да им се даде можност на овие кадри и да се зголеми нивниот број, да се поттикнат младите кандидати, особено оние кои завршуваат средно образование, да бидат ориентирани во профилите кои можат што поскоро да стигнат до вработување, односно математика, физика, биологија и хемија“, рече Фетаху.

Во „храмовите на знаењето“ е претставен недостигот од квалификуван кадар и за предметот математика.

Конкурсот за регрутирање наставник за гимназијата „Јета е Ре“ во Сухарека е отворен три пати.

На конкурсот објавен за замена на наставничката која е на породилно отсуство немаше квалификувани кандидати. За учениците да ја задржат наставата, директорот за образование Ремзи Бајселмани вели дека бил принуден да ангажира ученик шест месеци.

„Неодамна, оваа година, предметот математика е претставен како проблем, немавме матуранти, два-три пати бевме принудени да распишуваме конкурс за ангажирање наставник. Овие се  за замена за породилно, за што сме принудени да земаме недипломирани студенти за да не изгубиме студенти. Додека другите профили мислат дека сме добри, но недостигот од ИКТ наставници почна да станува забележлив, бидејќи нема ниту дипломирани“, изјави Бајселмани.

Ангажирање на „приправникот“ како наставник

И покрај тоа што нема соодветна квалификација, за директорот на гимназијата „Јета е Ре“, Фадил Елшани, посветеноста на „практикантот“ покажа продуктивност во учењето. 

„Првично поголемиот дел од часовите ги заменуваа нашите колеги овде, потоа почна практикантот. Јас го викам практикант, но тој имаше статус на професор затоа што беше примен врз основа на конкурсот и продолжи со работата. Се знае дека не дипломирал по предметот математика, но се чини дека во овој наш дел недостигаат професори по математика. Се разделив задоволен од него и покрај тоа што имаше потешкотии бидејќи нема искуство и завршени квалификации за оваа работа, но мислам дека така треба да се мотивираат“, нагласи Елшани.

Профилирањето на наставниците ја покажува неусогласеноста меѓу образовните програми и пазарот на трудот. Додека има недостиг од кадар по научни предмети, има преоптовареност со кадар на примарно ниво. Околу две илјади наставници важат за технолошки вишок поради континуираното намалување на бројот на ученици, а тоа е нагласено во часовите од основното ниво.

Непридржување кон темпото на пазарот на труд се забележува и при пријавувањето на студенти на Универзитетот во Приштина, кој е единствената јавна високообразовна институција која произведува кадри за предметни наставници.

Можноста да се квалификувате како предметен наставник ја нудат Факултетот за образование и Факултетот за математичко-природни науки. Во последното пријавување на студенти за учебната 2023/2024 година отворените места не беа пополнети. На наставата по математика запишани се 20 студенти, а на Факултетот по физика 13. А на ФСХМН седум се запишаа на математика и четворица на физика.

Годинава постои ризик од скратување на можноста за квалификација за наставник по физика на образовниот факултет. КОХА минатата година објави дека оваа програма нема да може да запише студенти за оваа академска година бидејќи конкурсот отворен минатата година за ангажирање професор по настава по физика на магистерски заврши без никаква препорака, бидејќи двајцата кандидати кои се пријавија според членовите на Комисијата за евалуација не ги исполнија критериумите. Од јануари 2023 година оваа катедра остана без професори за оваа насока.

Тешкотии со наставниот кадар

За недостиг на квалификувани наставници на некои профили е информирано и Министерството за образование. Но, оваа институција досега нема најава за составување стратегија за поттикнување на младите да се обучуваат во овие области.

Во последниот извештај на ПИСА на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), се појавија и извештаите на образовните институции за потешкотии во однос на наставниот кадар.

27.1 отсто од директорите се изјасниле дека имаат недостиг од наставен кадар. 12.9 отсто од нив изјавиле дека имаат несоодветни или неквалификувани наставници.

Во овој извештај се нагласува дека недостигот од наставници во областите на науката е глобален проблем. Но, дека Косово е подобро со наставен кадар, во споредба со соседните земји.

Сабри Рудари повеќе од две децении работи како наставник по математика во училиштето „Шабан Шала“ во Подујево. Тој вели дека неусогласеноста на платата со одговорноста што ја наплаќа оваа професија е една од причините што новите генерации не сакаат да ја изучуваат оваа област.

„Мислам дека наставната програма е зафатена, зборувам за ова основно училиште и ова веројатно ги тера луѓето повеќе да се двоумат, почна од учениците кои велат дека е зафатено, сега се создава уверување дека е тешко. Но, потоа следува плаќањето и сака многу работа и голема одговорност“, изјави Рудари.

А според поранешниот заменик министер за образование, Дукаѓин Пуповци, проблемот лежи во тоа што професијата наставник не е атрактивна.

Пуповци: Професијата наставник не е атрактивна.

„За да се преземат мерки потребно е наставничката професија да биде атрактивна, не е секогаш доволно да се даваат стипендии за студии бидејќи тоа се краткорочни награди и потоа луѓето треба да ги враќаат во текот на целата кариера. Но, едноставно треба повеќе да се работи на подобрување на положбата на наставниците, особено нивната материјална страна, особено организацијата во училиштето, подобро самите во училиштето, зборувам за луѓето кои ќе дојдат во училиштето за професијата да биде привлечни. Потоа, друга работа што може да се направи е да се диверзифицираат полињата на студирање. На пример, во Косово имаме природни науки кога одиме и подготвуваме наставници само од една област, физика, математика, биологија. Тука треба да се види дека луѓето се квалификуваат за две полиња во слични области“, изјави Пуповци.

Друга област со недостиг на предавачи во образовните институции е предметот германски јазик. Според Филолошкиот факултет нема недостиг на кадар, но матурантите претпочитаат да работат во земји кои нудат поголема плата.

А за исполнување на оваа норма, општините вработуваат лица со квалификација на англиски јазик.

КОХА лани објави дека во Дренас биле вработени седум лица со квалификации за англиски јазик и литература.

„За германскиот јазик имаме такви што се соодветни, но имаме и недостиг на кадар, а во отсуство на ова ги заменуваме за една учебна година, бидејќи сме должни врз основа на Управната упатство што не можеме да ја потпишеме. долгорочен договор до избор на кандидати како што налага Управната инструкција“, изјави Мухамет Ѓока, директор за образование во Дренас.

Професорката по германски јазик на Филолошкиот факултет Вјоса Садриу-Хамити рече дека вработувањето на наставници со несоодветни квалификации има последици за децата.

„Тоа е речиси невозможно, не можам да замислам дека професор на англиски или француски може да влезе во паралелка со над 30 студенти и да зборува германски“, рече таа. „Ако наставник кој има завршено англиски, француски и знае германски јазик во А1 не го прави добро тој дел, тогаш тоа само му штети на детето“, рече Садриу-Хамити.

Со иста ситуација се соочи и општина Сухарека. Но, преселбата на двајца учителки од Раховеци во Сухарека од брачни причини им го реши проблемот.

„За среќа, општина Сухарека за кадар по германски јазик е комплетирана, бидејќи имавме среќа што двајца наставници од општина Раховец се преселиле во Сухарека откако се венчаа во Сухарека и со редовни конкурси ги поминаа процедурите и се вработија во Сухарека. Затоа, сите училишта во Сухарека имаат стручни и квалификувани за германски јазик, што кога учествуваме на состаноци со општинските дирекции, повеќето општини како проблем го претставуваат недостигот на матуранти по германски јазик“, рече Бајселмани.

Проблемите што го чекаат Косово по една деценија

Друга причина за неизвршување на професијата наставник, според Пуповц, е неизвесноста што се создава поради падот на бројот на студенти.

„Другото што предизвикува резерви кај луѓето е континуираното намалување на бројот на ученици во Косово, што е нешто неизбежно што не може да се запре ниту со политички ниту со административни мерки, а тоа природно создава сѐ помала побарувачка за наставници и луѓето таму имаат неизвесност. . Се случува на оние што работат таму да им се намали стапката, почнува со целосна стапка од 20 часа, следната година оди на 16 часа, а тоа влијае и на намалувањето на платата, не е толку позитивно за новите генерации да тие се ориентирани кон таа професија“, додаде Пуповци.

Според Агенцијата за статистика (АСК), за 13 години бројот на студенти е намален за околу 90 во земјава. Во 2010 година бројот на ученици во основно и во средно образование бил над 300 илјади ученици, годинава има околу 212 илјади ученици.

Причините за малиот број ученици во училиштата, според КАС, се падот на наталитетот и иселувањето на семејствата од Косово.

Проекцијата на КАС за 2011-2061 година покажува дека 2034 година се очекува да биде година кога Косово ќе почне да се соочува со депопулација како демографски проблем, кој ќе продолжи да се продлабочува од деценија во деценија.