KOHA.net

СВЕТОТ

ЕУ го одобри новиот пакет санкции против Русија

Знамиња, ЕУ-Велика Британија

Европската унија во понеделникот одобри нов пакет санкции против Русија поради нејзината војна во Украина.

14-тиот пакет санкции против Русија вклучува забрана за полнење на руски течен природен гас во ЕУ со цел негово испраќање во трети земји.

Овој пакет и дава на ЕУ повеќе алатки за борба против затајувањето на санкциите.

Санкциите вклучуваат и рестриктивни мерки против 116 поединци и други субјекти поради нивните дејствија против Украина.

„Новите санкции се насочени кон секторите на руската економија со висока вредност, како што се енергијата, финансиите и трговијата, и го отежнуваат избегнувањето на санкциите на ЕУ“, се вели во соопштението на Советот на ЕУ.

Новиот пакет вклучува и забрана за користење на Системот за пренос на финансиски пораки (SPFS), тип на SWIFT систем со седиште во Москва.

Покрај тоа, на политичките партии и организации, како и на невладините организации, повеќе нема да им биде дозволено да прифаќаат финансирање од Русија, соопшти Советот.

„Санкциите им забрануваат на медиумите на ЕУ, политичките партии и аналитичките организации да добиваат средства од руски извори. Воведени се мерки и против компании од Кина, Казахстан, Киргистан, Турција и Обединетите Арапски Емирати за заобиколување на санкциите против Русија“, се вели во извештајот изјава.

Во соопштението дополнително се нагласува дека Советот на ЕУ ги задолжува европските компании да се погрижат нивните партнери во трети земји да не ги прекршуваат европските санкции.

„ЕУ ја ограничува регистрацијата на правата на интелектуална сопственост во блокот за граѓаните и компаниите на Русија“, се наведува во соопштението.

Војната во Украина започна на 24 февруари 2022 година.

Рускиот претседател Владимир Путин ја нарекува војната „специјална воена операција“ за демилитаризација на Украина.

Западот и одговори на Русија, удирајќи ја економијата на оваа земја со остри санкции.

Како резултат на војната, илјадници луѓе загинаа, а милиони други се раселени од своите домови./Радио Слободна Европа