ФИФА Евро 2024 KOHA.net

СВЕТОТ

Иран и Шведска разменуваат затвореници, ослободен е осудениот за воени злосторства

Хамид Нури

Иран и Шведска во саботата се договорија за размена на затвореници, ослободувајќи го Хамид Нур - шведски осуденик за воени злосторства за масовните егзекуции во 1988 година во Исламската Република - во замена за двајца мажи кои ги држеше Техеран. 

Иран ги ослободи Јохан Флодерус, Швеѓанец кој работеше за дипломатскиот кор на Европската унија и Саид Азиз, објави АП. 

Тие „сега се во авион за Шведска и наскоро ќе се обединат со своите семејства“, рече премиерот Улф Кристерсон. 

Оман беше посредник на размената. Иранските медиуми објавија дека Нури исто така е ослободен и се упатил кон Техеран. 

Во 2022 година, судот во Стокхолм го осуди Нури на доживотен затвор за неговата улога во егзекуциите.