KOHA.net

СВЕТОТ

Харис најавува 1.5 милијарди долари помош за Украина

Потпретседателката на Соединетите Американски Држави, Камала Харис, беше позитивна на КОВИД-19 во вторник, 26 април

Американскиот потпретседател Камала Харис најави помош од повеќе од 1.5 милијарди долари делумно за енергетскиот сектор на Украина и нејзината хуманитарна ситуација како резултат на 27-месечната окупација на Украина од страна на Русија.

Најавата дојде додека Харис присуствува на мировниот самит во Украина во Швајцарија, каде што ќе се сретне со украинскиот претседател Володимир Зеленски и ќе се обрати на пленарната сесија на самитот.

„Овие напори ќе и помогнат на Украина да одговори на неодамнешните напади на Украина врз енергетската инфраструктура на Украина со поддршка на поправка и обновување, подобрување на отпорноста на Украина на прекини на електрична енергија и поставување на основата за поправка и проширување на енергетскиот систем на Украина“, објави канцеларијата на Харис .

Таа најави и повеќе од 379 милиони долари хуманитарна помош од Стејт департментот и Американската агенција за меѓународен развој за помош на бегалците и другите луѓе погодени од војната.

Парите се наменети за покривање на помош во храна, здравствени услуги, домување и вода, санитарни и хигиенски услуги за милиони Украинци.