KOHA.net

СВЕТОТ

Двајца американски функционери, исто така, поднесоа оставка поради ставот на администрацијата на Бајден за Газа

Џо Бајден

Уште двајца американски функционери поднесоа оставка поради војната во Газа, нагласувајќи дека администрацијата на Бајден не ја кажува вистината за попречувањето на израелската хуманитарна помош за повеќе од два милиони заробени и гладни Палестинци.

Александар Смит, изведувач на Агенцијата за меѓународен развој (УСАИД), рече дека добил избор помеѓу оставка и отпуштање откако подготвил презентација за смртноста кај палестинските мајки и деца, која беше откажана во последен момент од раководството на УСАИД.

Смит избра да поднесе оставка во понеделник по четири години во УСАИД. Во писмото за оставка тој се пожали на недоследности во пристапот на УСАИД кон различни државни и хуманитарни кризи, како и на севкупниот третман на Палестинците, објави Гардијан. 

„Не можам да ја работам мојата работа во средина каде што одредени луѓе не се препознаваат како целосно човечки, или каде што човековите права важат за некои, но не и за други, во зависност од нивната раса“, напиша тој.

Другата оставка дојде во вторникот од службеничката на Бирото за бегалци и миграција на Стејси Гилберт. Таа во својот мејл објасни дека ја напушта работата поради наодот на одделот дека Израел намерно не го попречува протокот на храна и друга помош за Газа.

Гилберт го забележа официјалниот извештај до Конгресот на 10 мај, во кој се вели дека Израел „не соработувал целосно“ во првиот месец од војната во Газа, но дека сега „длабоко го зголемил својот хуманитарен пристап“. Всушност, по зголемувањето на хуманитарните пратки во април и мај, тие паднаа на речиси нула во неделите потоа.

Запрашан за оставката на Гилберти, портпаролот на ДАШ рече дека „јасно ставивме до знаење дека поздравуваме различни гледишта и веруваме дека тоа не направи посилни“.

Смит и Гилберт го зголемија вкупниот број функционери на администрацијата на Бајден кои поднесоа оставки на девет.