KOHA.net

СВЕТОТ

Путин сака да се одржат претседателски избори во Украина

Владимир Путин

Владимир Путин

Фото: Асошиетед прес

Рускиот претседател Владимир Путин во вторникот изјави дека Украина треба да одржи претседателски избори, поради истекот на петгодишниот мандат на претседателот Володимир Зеленски.

Зеленски не се соочи со избори и покрај истекувањето на неговиот мандат, нешто што тој и сојузниците од Киев го сметаат за правилна одлука во време на војна, пишува Ројтерс.

Но, Путин рече дека единствената легитимна власт во Украина сега е парламентот и дека власта треба да му се предаде на неговиот лидер.