KOHA.net

СВЕТОТ

Германија со зголемен број нови граѓани, многу натурализирани Сиријци

Германски пасош

Германски пасош

Фото: Асошиетед прес

Германија забележа уште едно големо зголемување на бројот на луѓе кои добија државјанство минатата година, бидејќи голем број луѓе од Сирија помогнаа натурализацијата на највисоко ниво од 2000 година, според официјалните податоци објавени во вторникот.

Околу 200,100 луѓе добиле германско државјанство во 2023 година, објави Сојузниот завод за статистика. Тоа значи зголемување за околу 31,000 или 19%, во споредба со пред една година, пренесува АП.

Зголемувањето уследи по порастот од 28% во 2022 година, кој исто така беше поттикнат од голем број натурализирани Сиријци, бидејќи се поголем број луѓе кои имигрирале во Германија помеѓу 2014 и 2016 година ги исполнуваат условите за државјанство. 

Минатата година, 75,500 луѓе од Сирија се натурализираа - единствената најголема група, што претставува 38% од вкупниот број - според заводот за статистика. Овој број се зголеми за 56% во споредба со 2022 година. Тие поминаа во просек 6.8 години во Германија пред да станат граѓани. 

Околу 10,700 граѓани на Турција и Ирак минатата година станаа германски државјани, со што овие групи се на второ место. 

Условите за добивање германско државјанство бараат работа во Германија и доказ за способност финансиски да се издржува. 

Според законот минатата година, луѓето требаше да живеат во Германија најмалку во последните осум години, иако тоа не се однесуваше на сопружниците и децата. Периодот може да се намали на шест години за луѓето кои покажале „посебни достигнувања во интеграцијата“, како што се многу добри јазични вештини, професионални достигнувања или граѓански ангажман.

Овие правила се избришани според новата легислатива, која ќе стапи на сила од 27 јуни. Според него, луѓето ќе можат да бараат државјанство по пет години живот во Германија, или по три години во случаи на „посебни интегративни достигнувања“. 

Исто така, децата родени во Германија автоматски ќе добијат државјанство доколку еден од родителите е легален жител пет години, од сега осум години.