ФИФА Евро 2024 KOHA.net

СВЕТОТ

Ердоган следната недела ќе го посети Ирак

Ердоган

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган ќе го посети Ирак следната недела, за прв пат по повеќе од една деценија. За време на оваа посета, Ердоган ќе побара поддршка од Ирак за неговата борба против курдските бунтовници со седиште во Ирак, а целта на посетата е и да се спротивстави на влијанието на Иран.

На врвот на агендата на Ердоган во Багдад е обезбедувањето поддршка за планираната офанзива на Турција против курдската бунтовничка група ПКК. ППК со децении го користи Ирак како база за да ја води својата војна против турските сили.

Аналитичарите се на мислење дека Турција има план.

„Турција сака да започне сеопфатна стратегија која има економска, социјална и безбедносна основа. А во меѓувреме проширете ги капацитетите на ирачките безбедносни сили и на тој начин Ирак може да стане побезбеден и Турција да се чувствува побезбедна“, вели Мурат Аслан од Фондацијата за политички, економски и социјални истражувања.

Минатиот месец, Анкара постигна дипломатска победа кога ирачките власти ја забранија ПКК. Претседателот Ердоган има и други предности за да обезбеди отстапки. Ирак моментално се соочува со суша, а официјален Багдад бара од Турција да отвори брани за да испушти повеќе вода во реките што течат низ Ирак, барање што турскиот лидер вели дека е подготвен да го разгледа.

Аналитичарите велат дека продлабочувањето на трговските односи е исто така важен дел од агендата на турскиот претседател. Таа има за цел да го зголеми меѓународниот транзит на стоки низ Ирак како дел од новата трговска рута меѓу Кина и Европа.

Според поранешниот турски дипломат, кој служел во Ирак, тоа е и целта на посетата на Ердоган на Ирак.

„Фокусна точка на оваа претседателска посета на Ирак, на Багдад и Ербил, ќе биде таканаречениот развојен пат, кој ќе го поврзе пристаништето Басра со турската граница или со нова гранична точка“, рече тој.

Ердоган вели дека можеби ќе го посети Ербил, главниот град на полуавтономниот Курдистан, со кој турскиот лидер има развиено блиски односи.

Сепак, аналитичарите предупредуваат дека неговата цел да го прошири турското влијание во Ирак може да биде спречена од Иран, кој има значително влијание во Ирак.

Аналитичарите велат дека посетата на Ердоган на Ирак може да донесе промени, но исто така може да го поттикне историското ривалство меѓу Турција и Иран. /Гласот на Америка