ФИФА Евро 2024 KOHA.net

СВЕТОТ

Индија, најнаселената земја во светот

Индија

Фондот за население на ОН (УНФПА) објави дека Индија со население кое достигнува 1.441 милијарда е "местото каде што живеат најмногу луѓе во светот".

УНФПА го објави Извештајот за состојбата на светското население за 2024 година со наслов: "Испреплетени животи, нишки на надеж: сексуално и репродуктивно здравје и крај на поврзаните нееднаквости".

Во овогодинешниот извештај се привлекува внимание на фактот дека нееднаквостите во сексуалното и репродуктивното здравје се зголемуваат ширум светот.

Во извештајот се наведува дека жените во Африка имаат 130 пати поголеми шанси да умрат од компликации од бременоста и породувањето отколку жените во Европа или Северна Америка, како и дека бројот на смртни случаи на мајки за време на бременоста е дури 500 во земјите кои се соочуваат со хуманитарна криза или конфликт.

"Жените со африканско потекло во Америка имаат поголема веројатност да умрат при породување и од 2016 година нема намалување на смртноста на мајките за време на бременоста", се вели во извештајот.

Светското население достигна 8.119 милијарди, додека населението на Индија е 1.441 милијарди, се наведува во извештајот.

Понатаму се посочува дека рангирањето на Индија на прво место, минувајќи ја Кина со 1.425 милијарди жители, има улога во подобрувањето на социо-економската состојба и намалувањето на смртноста на мајките.

Според податоците на ОН, населението на Кина почна да се намалува откако достигна 1.426 милијарди во 2022 година. Експертите предвидуваат дека населението на Кина ќе падне под 1 милијарда до крајот на овој век. /АА