ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Лондон

Одбиена е тужбата на ученикот муслиман кој побарал дозвола за верски обреди во училиштето

Училиште

Муслимански ученик во училиште во Лондон го загуби судскиот спор во Врховниот суд во врска со забраната за практикување верски ритуали, јавува Би-би-си.

Училиштето Михаела во Брент беше изведено на суд од страна на ученикот поради политиката што рече дека ги забранува религиозните ритуали.

Студентот рече дека правилото е дискриминаторски.

Правните претставници од гимназијата изјавија во Врховниот суд дека дозволувањето верски ритуали ризикува „минимизирање на вклученоста“ меѓу учениците.

Околу половина од околу 700 ученици во училиштето се муслимани.

Судот ја отфрли тужбата на ученичката во пресудата издадена во вторникот наутро.
Случајот се смета за поддршка на правото на неверските училишта сами да одлучуваат дали сакаат да одвојат време и простор за молитва на учениците.

Основачот на училиштето, Кетрин Бирбалсинг, преку објава на социјалната мрежа „Х“ изјави дека одлуката е „победа за сите училишта“.

„Училиштата не треба да бидат принудени од детето и нејзината мајка да го променат својот пристап само затоа што одлучиле дека нешто не им се допаѓа на училиште“, напиша Бирбалсинг.

Во тужбата поднесена против челниците на училиштето „Michaela Community Schools Trust“ во Лондон, ученичката тврдела дека забраната за верски ритуали го нарушува нејзиното право на слобода на вероисповед.

„Ученичката знаела дека училиштето е секуларно и дека ќе има ограничувања за да ја практикува својата религија“, се вели во одлуката на Врховниот суд од 83 страници, со која се отфрла тужбата на ученичката.

Од друга страна, судијата го прифатил приговорот на ученичката за решение за привремено исклучување од училиште.