ФИФА Евро 2024 KOHA.net

СВЕТОТ

Вучиќ и Додик реагираат на нацрт-резолуцијата за геноцидот во Сребреница за која се очекува да се гласа во ОН

Александар Вучиќ - Милорад Додик

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ и првиот човек на ентитетот Република Српска, Милорад Додик, реагираа на информацијата дека на 2 мај Генералното собрание на ОН се очекува да гласа за нацрт-резолуцијата за геноцидот во Сребреница. 

КОХА достави копија од нацрт-резолуцијата. Нацрт-резолуцијата е спонзорирана од Германија и Руанда и е циркулирана до сите мисии на ОН. Содржи седум точки. 

Првата точка зборува за одредување на 11 јули како Меѓународен ден на размислување и сеќавање на геноцидот во Сребреница од 1995 година, кој ќе се одбележува секоја година, додека во втората точка се зборува за безрезервна казна на сите оние кои го негираат ова дело.

На 11 јули 1995 година, српските сили во Босна и Херцеговина убија над 8.000 невооружени муслимански мажи и момчиња.

„Безрезервно го осудува секое негирање на геноцидот во Сребреница и ги повикува земјите-членки да ги зачуваат утврдените факти, вклучително и преку нивните образовни системи, преку развивање соодветни програми, исто така во знак на сеќавање, за спречување на ревизионизмот и појавата на геноциди во иднина“, е наведено во точка 2 од овој нацрт.

Вучиќ рече дека ќе испрати свој претставник до претседателот на Генералното собрание на ОН да го испрати неговото писмо „каде ќе се бара внимателно да се испитаат сите процедури“. 

Тој рече дека Србија ќе продолжи да се бори „иако знам дека шансите се минимални“. 

„Тогаш се правдате како сте ја донеле одлуката која најверојатно ќе биде 65 гласа „за“. Значи, 10, 15 или 20 гласа повеќе од оние што се против. А единствен противник ви е малата Србија“, рекол Вучиќ, пренесува „Б92“. 

Вучиќ рече дека „Србија ќе се обиде да го одржи мирот, редот и меѓународното право речиси по секоја цена“. 

Додик повторно рече дека „геноцид не се случил“ во Сребреница. 

„Тие сакаат да го опишат прашањето за Сребреница како геноцид. Прво кажав и јавно кажувам дека геноцид не се случил, дека геноцидот бил измислен облик со кој се обиделе да го демонизираат целиот српски народ и преку индивидуални судења во судовите во Хаг да го префрлат на колективна одговорност на Српски народ.рече Додик.