ФИФА Евро 2024 KOHA.net

СВЕТОТ

Кина ги санкционира американските компании за поддршка на Тајван

Знамиња на САД и Кина

Знамиња на САД и Кина / Фото: АП

Кина во четвртокот објави санкции против две американски компании за, како што рече, поддршка за продажба на оружје на Тајван. 

На компаниите „General Atomics Aeronautical Systems“ и „General Dynamics Land Systems“ им е замрзнат имотот во Кина. Мерките, исто така, го забрануваат менаџментот на овие компании да влезе во Кина, објави АП.

Не се знае точно какви средства имаат компаниите во Кина, која зависи од странската воздушна технологија дури и кога се обидува да воспостави сопствено присуство на теренот. 

Тајван е самоуправен остров, но за кој претензии Кина, која го гледа како отцепена провинција. Додека САД го одржуваат она што го нарекуваат „силна, неофицијална врска“ со Тајван, тие имаат формални дипломатски односи со Кина, а не со Тајван. Сепак, за САД, Тајван е еден од главните сојузници во Азија.