KOHA.net

СВЕТОТ

ОН соопштија дека Хамас извршил сексуално насилство во Израел на 7 октомври

Тимот на ОН го посети Израел помеѓу 29 јануари и 14 февруари. Според извештајот, биле одржани 33 состаноци со израелски претставници и биле испитани повеќе од 5000 фотографски слики, како и 50 часа видео снимки.

(Би-Би-Си) - Тим на ОН изјави дека врз основа на собраните докази, членовите на Хамас кои го нападнаа Израел на 7 октомври извршиле силување.

Тие рекоа дека имаат убедливи информации дека заложниците биле изложени на сексуално насилство.

Хамас негираше дека вооружени лица сексуално напаѓале жени за време на нападите.

„Тимот откри дека постојат силни причини да се верува дека сексуалното насилство се случило на повеќе локации за време на нападите на 7 октомври“, се вели во извештајот на ОН. „Се верува дека имало прекршоци на местото каде што се одржувал музичкиот фестивал Нова и во неговата околина, Road 232 и Кибуц Реим.

Вооружени лица на Хамас го зафатија јужниот дел на Израел на 7 октомври, убивајќи околу 1200 луѓе и зедоа 253 заложници.

Израел одговори со започнување воена кампања во Газа во која загинаа 30.500 луѓе, според Министерството за здравство на Хамас.

Извештаите за сексуално насилство извршени од Хамас - кој е прогласен за терористичка организација од страна на Израел, Обединетото Кралство и други земји - почнаа да се појавуваат веднаш по 7 октомври и оттогаш постојано се натрупуваат.

Во извештајот, ОН соопштија дека „нашле јасни и убедливи информации дека сексуалното насилство, вклучително силување, сексуална тортура, сурово, нечовечко и понижувачко постапување било извршено врз заложниците“.

Тој, исто така, рече дека „има причина да се верува дека таквото насилство можеби е во тек против оние што сè уште се држат во заробеништво“.

Тимот на ОН го посети Израел помеѓу 29 јануари и 14 февруари.

Според извештајот, биле одржани 33 состаноци со израелски претставници и биле испитани повеќе од 5000 фотографски слики и 50 часа видео снимки.

Некои наводи за силување и сексуално насилство беа „неосновани“, се објаснува во извештајот, вклучувајќи го и графичкиот случај на бремена жена чиј стомак наводно бил откорнат и фетусот избоден. Другите извештаи не можеа да се проверат поради ограничените слики, соопштија ОН.

„Израел го поздравува конечното признавање дека Хамас извршил сексуални злосторства“, рече Лиор Хајат, портпарол на израелското Министерство за надворешни работи, како одговор на објавувањето на извештајот.

Тој додаде дека Израел сега „повикува на итен состанок на Советот за безбедност со цел Хамас да се прогласи за терористичка организација и да се воведат меѓународни санкции против него“.

Сепак, Хајат го отфрли извештајот на тимот на ОН дека добил информации и за сексуално насилство врз палестински мажи и жени во притворските установи, за време на рации во куќи и на контролни пунктови по 7 октомври.

„Ова е потсмев и намерен палестински маневар кој има за цел да создаде неподнослива еквивалентност помеѓу ужасните злосторства што биле и продолжуваат да ги извршува Хамас и злонамерните и неосновани тврдења против Израел и Израелците“, рече тој.

Израел ги отфрли сличните обвинувања што претходно ги упати независна комисија од експерти на ОН, нарекувајќи ги „одвратни и неосновани“.

Хајат, исто така, рече дека Израел ја отфрлил препораката дадена во извештајот дека земјата соработува со Меѓународната истражна комисија на ОН, која се обидува да спроведе истрага за можни воени злосторства од сите страни.

Тој ја опиша истрагата како непријателска кон Израел.

Во меѓувреме, израелскиот министер за надворешни работи Израел Кац во понеделникот го отповика амбасадорот на земјата во ОН на „консултации“, обвинувајќи ја организацијата за „обид да го замолчи тешкиот извештај на ОН за масовно силување“.

Тој го критикуваше генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш што не се состана во Советот за безбедност за да разговара за наодите и да го прогласи Хамас за терористичка организација.