KOHA.net

СВЕТОТ

САД и Јужна Кореја започнаа големи воени вежби

Јужна Кореја и САД во понеделникот почнаа големи воени вежби за да ја зголемат својата подготвеност против нуклеарните закани од Северна Кореја. Годишните воени вежби се одржуваат додека Северна Кореја продолжува со ракетните тестови и заострувањето на реториката.

Јужнокорејските и американските сили ќе изведат различни вежби во рамки на вежбата „Штит на слободата“, која ќе трае 11 дена, соопшти јужнокорејското Министерство за одбрана. Северна Кореја се уште не одговорила на оваа акција, а во минатото ја опиша како вежба за обука за инвазија.

Северот во минатото изврши провокативни тестови на оружје како одговор на заедничките воени вежби на САД и Јужна Кореја.