KOHA.net

СВЕТОТ

Шолц: Не испраќаме проектили Таурус во Украина бидејќи тие можат да ја погодат Москва

Германскиот канцелар Олаф Шолц на средбата со жителите на Дрезден на 29 февруари презентираше нов аргумент за неиспраќање на проектили со долг дострел Таурус во Украина.

Шолц рече дека Таурус, проектил со максимален дострел од 500 километри, е оружје што, доколку се користи неправилно, може да погоди одредена цел некаде во Москва.

„Затоа зборувам доста дипломатски, и другите“, додаде тој.

Германскиот канцелар нагласи дека, доколку Германија го предаде Бик, ќе мора директно да биде вклучена во лансирањето на ракетата и дека според него тоа е невозможно.

Претходно оваа недела, Шолц рече дека е силно против снабдување на Украина со ракети Таурус, наведувајќи го ризикот од доведување на Германија во конфликт.

Украина постојано бараше посилно оружје од Западот, кој не сакаше бидејќи може да ја ескалира војната.