KOHA.net

СВЕТОТ

Џон Болтон: Ако победи Доналд Трамп, ќе го напушти НАТО

Џон Болтон беше советник за национална безбедност на претседателот Доналд Трамп. По само една година тој си замина поради несогласувања со Трамп. Сега Болтон во интервју зборува за опасноста од победата на Трамп.

„Доколку победи Доналд Трамп, тој ќе го напушти НАТО. Во тоа е убеден Џон Болтон и тоа отворено го кажува во интервју за весниците „Зидојче цајтунг“ (Минхен) и „Тагес Анцајгер“ (Цирих). Според Болтон, Трамп бил многу блиску до одлуката да го напушти НАТО за време на Самитот на Алијансата во 2018 година. Трамп „не сака европска зависност од рускиот гас и нафта, ниту трговски договори со ЕУ“, вели Болтон.

Последната изјава на Трамп против НАТО, вели Болтон, треба да се сфати многу сериозно. Трамп се пожали дека Европејците не плаќаат доволно во буџетот на НАТО и предупреди дека ако стане претседател во ноември, ќе ја охрабри Русија да ги нападне оние земји од НАТО кои не плаќаат.

Болтон рече дека напуштањето на НАТО би било катастрофа и за САД и за Северноатлантската алијанса. Но, додаде Болтон, Трамп не ги разбира овие работи. „Трамп не можете да го убедите со аргументи, бидејќи тој не се грижи за содржината, туку за вниманието. Тој ги сака најголемите наслови некогаш напишани за американски претседател: дека тој ги повлече САД од НАТО“.

Болтон рече дека Трамп нема владејачка филозофија. Тој гледа на сè како на трансакција каде што одлучувачки фактор е колку Доналд Трамп има корист. Болтон сугерира дека Европејците треба да размислат како да го маскаат Трамп за да му го одземе вниманието од НАТО. Тој рече дека е срамота што Европа и САД не се обидуваат да ги усогласат заедничките интереси и вредности во однос на безбедносните политики, не само кон Русија, туку и во поширока смисла. Болтон потсети дека не само Трамп ги критикува Европејците; дури и Обама, рече Болтон, ги спореди Европејците со „слободици“, што во речникот на политиката паѓа врз него: човек кој има корист од другиот без да придонесува.

Со рускиот напад врз Украина, геополитичката ситуација драматично се промени, вели Болтон, па предлага земјите од НАТО да го зголемат буџетот за одбрана на 5 или 6 отсто од бруто домашниот производ. Со години САД инсистираат Европејците да плаќаат најмалку 2 отсто од својот бруто домашен производ во буџетот на НАТО. Болтон предлага таа сума да се удвои.

Болтон го критикуваше сегашниот пристап на Американците и Европејците кон Украина. „Западот направи малку за Украина. Оружјето се праќаше малку по малку и по долги дебати. Ова ја направи невозможна стратешка војна, па фронтовите се замрзнати. Зошто се случи ова? Затоа што често сме слушнале од Џо Бајден дека не сака проширување на војната. Дозволуваме да бидеме заплашени од Русија, додека не успеавме да ја спречиме инвазијата на Путин. Овој страв ја продолжи војната. Што се однесува до стратегијата: кој погрешно го проценува типот на конфликтот, не може да реагира правилно. Ова го нарекувам најголема грешка на владата на Џо Бајден“, нагласи Болтон.