KOHA.net

СВЕТОТ

Раѓањата во Јапонија паѓаат на рекордно ниво, тоа се смета за најголема криза во земјата

Бројот на бебиња родени во Јапонија минатата година опадна осма година по ред, покажаа владините податоци, додека официјалните лица рекоа дека е критично за земјата да го смени трендот во наредните години.

Според Министерството за здравство, 758,631 бебе родено во Јапонија во 2023 година е пад од 5.1 отсто во однос на претходната година. Тоа е најмалиот број раѓања откако Јапонија почна да собира статистика во 1899 година.

Бројот на бракови беше 489,281, што падна под половина милион за прв пат по 90 години - една од клучните причини за падот на раѓањата. Раѓањата вонбрачно се ретки во Јапонија, напиша Гардијан.

Анкетите покажуваат дека многу млади Јапонци одбиваат да се омажат или да основаат семејство, обесхрабрени од лошите изгледи за работа, високите трошоци за живот што се зголемија побрзо од платите и корпоративната култура што им ја отежна работата на двајцата родители.

Премиерот Фумио Кишида го нарече трендот на ниска стапка на наталитет „најголемата криза со која се соочува Јапонија“ и понуди пакет мерки што вклучува поголема поддршка за децата и семејствата.

Јапонското население од над 125 милиони се предвидува да се намали за околу 30% до 87 милиони до 2070 година.