KOHA.net

СВЕТОТ

Контролен пункт на малите Украинци во Харков

Секој ден 11-годишните Максим и Андреј одат на нивниот контролен пункт на автопатот за Харков. Секој ден ги поздравуваат украинските војници.

Тие носат пластични пиштоли и го поздравуваат секое воено возило што ќе помине покрај нивниот контролен пункт.

Андриј и неговата мајка се преселиле на село во близина на Харков на почетокот на војната, откако нивниот дом во градот бил бомбардиран од руските сили.

Таткото на Андрии е дел од украинската армија.

Соседот им правел мало оружје, додека војниците им ставале украински знамиња.

„Мислев дека како што стојат работите, морам да останам на контролниот пункт и да ја бранам мојата земја. Да ги заштитам моите најблиски и се да биде во ред“, вели Андреј.

Руската армија продолжи со нападите врз Харков, вториот по големина град во Украина.

Нападите илустрираат пошироки цели отколку само окупацијата на регионот Донбас.

Руското Министерство за надворешни работи соопшти дека државата планира да преземе контрола над повеќе украинска територија, вклучувајќи ги и регионите Керсон и Запорожје во јужна Украина.