KOHA.net

СВЕТОТ

Во САД се намалува интересот за вакцинација со трета доза

Кампањата за третата доза во Соединетите држави почна да забавува, загрижувачки здравствени експерти кои ги повикаа Американците да се вакцинираат за да ја зајакнат заштитата од варијантата на коронавирусот Омикрон.

Според Центрите за контрола и превенција на болести, само 40 отсто од целосно вакцинираните Американци ја примиле засилената доза. Просекот од 1 дополнителни дози дневно на почетокот на декември падна на 490 оваа недела.

Повеќе од 13 месеци од започнувањето на вакцинацијата, само 63 отсто од Американците, или 210 милиони луѓе, се целосно вакцинирани.

Одлуката за задолжителна вакцинација може да ја заостри кампањата, но на оваа одлука постојано се спротивставуваа. САД и многу други земји ги повикаа луѓето да земаат засилувачка доза. Неодамнешните студии покажаа дека третата доза од вакцината ја зајакнува заштитата од коронавирусот.