ФИФА Евро 2024 KOHA.net

СВЕТОТ

Во Грција казна од 50 евра за невакцинирани граѓани над 60 години

Грција одлучи од денеска да ги казни сите лица постари од 60 години кои не биле вакцинирани за Ковид-19, додека мора да плаќаат по 100 евра секој месец додека не се имунизираат, објави агенцијата АП.

Одлуката на Грција доаѓа бидејќи националната имунизација е под просекот на ЕУ и поради зголемувањето на бројот на пациенти на кои им е потребна хоспитализација.

Околу две третини од грчкото население од 10.7 милиони се целосно вакцинирани, додека просекот за земјите од ЕУ е над 70 отсто, што ја става Грција на дното на листата.

Факторот возраст е важен поради влијанието врз јавното здравје“, изјави министерот за здравство на Грција, Танос Плеврис.

Според податоците на Владата, само 41 отсто од околу 530 граѓани постари од 60 години се целосно вакцинирани.

Впрочем, минатата година Грција ја направи задолжителна вакцинацијата на здравствените работници, додека на крајот на декември и за возрасната група над 60 години.