ФИФА Евро 2024 KOHA.net

СВЕТОТ

Во Бурма претпладне се одржува марш за да се избегне полициска интервенција

Бидејќи јавните протести стануваат сè поопасни во Бурма, демонстрантите против пучот одржаа марш среде бел ден во неделата за да го избегнат ризикот од конфронтација со безбедносните сили. Околу стотина лекари, медицински сестри, студенти по медицина и фармацевти во бели мантили маршираа низ улиците извикувајќи слогани против преземањето на власта од воената хунта.

Генералите извршија државен удар против избраната цивилна влада пред седум недели. Во Бурма, демонстрациите и другите акти на граѓанска непослушност се одржуваат секојдневно од 1 февруари, кога лидерката Су Чи беше соборена од власт веднаш по почетокот на нејзиниот втор владин мандат.

Превратот го поништи забележителниот напредок на југоисточна азиска држава кон демократијата по пет децении воено владеење. Мандалеј стана главен центар на противењето на военото преземање. Низ земјава досега се убиени 235 лица, соопшти Здружението на политички затвореници на земјава. Над две илјади други се уапсени и затворени.