ФИФА Евро 2024 KOHA.net

СВЕТОТ

На девојчињата од Авганистан над 12 години им е забрането да пеат во јавност, властите изразуваат загриженост

Авганистанското Министерство за образование соопшти дека ја истражува изјавата на директорот за образование во главниот град, кој им забрани на девојчињата постари од 12 години да пеат во јавност.

Забраната на директорот наиде на многу критики, особено на социјалните мрежи, додека тепачките се вели дека започнале по загриженоста за прекршување на мировниот договор со Талибанците.

Талибанците одамна им забранија на девојчињата да се школуваат и да пеат. Освен пеење, на девојчињата постари од 12 години им е забрането да имаат и машки професори по музика. Од друга страна, Министерството за образование соопшти дека ваквата одлука на директорот не го одразува нејзиниот став, велејќи дека ќе преземат дисциплински мерки против директорот, јавува Би-Би-Си.

„Прости ми Боже, луѓето можат да бидат толку сурови што дури и гледаат дете од родова перспектива“, напиша поетесата Шафика Кпалвак, позната писателка во земјата.