ФИФА Евро 2024 KOHA.net

ЗАКЕЛТВА НА ПРАВДА

Членовите на КД беа спречени да ја емитуваат „Заклетва на правдата“ поради неправилности во ректорскиот конкурс

KD

„Заклетва на правдата“ на 10 февруари ја емитуваше емисијата „Халакама за ректорот на Универзитетот во Митровица“, но во врска со оваа емисија членовите на Управниот совет ја сметаа за нетранспарентна, но кога беа прашани што беше нетранспарентноста во емисијата, не одговорија.

Како резултат на тоа, кога на 15 март тимот на „Заклетва на правдата“ отиде да го проследи состанокот на Управниот совет на универзитетот, непосредно пред почетокот на состанокот, членот од редовите на МАШТИ Илбер Јанузај го праша новинарот на „Заклетва на правдата“ да се консултира за емисијата.

Иако се пожали на нетранспарентност, не кажа за што.

Иако самиот го покани новинарот да разговара, на крајот побара интервенција на обезбедувањето.

Илбер Јанузај: Можеме ли да разговараме со тебе пред да почнам?

Новинар: Да, нарачате?
Илбер Јанузај: Барав да бидам малку потранспарентен.

Новинар: Транспарентно во која смисла?
Илбер Јанузај: Последен пат кога бевте таму, го снимавте цело време и покажавте што сакате.

Новинар: Покажавме што видовме за време на средбата, вие размислувате.
Илбер Јанузај: Не, не се покажа.

Новинар: Што не е прикажано што било на средбата?
Авни Ислами: Не треба да се расправате.
Илбер Јанузај: Не, реков.

Новинар: Бидејќи велите дека не сте транспарентен пазар, јас само со денови знам што не беше во ред.
Албана Реџа: Дури и интервјуто...
Авни Ислами: Колку долго ми беше интервјуто?

Новинар: Да, што се случи таму, каде сакаш да одам со ова прашање. Не го видов, пет минути навечер, што ако траеше пет минути?
Авни Ислами: Нго, никогаш не си добил интервју од мене. Вие го злоупотребивте.

Новинар: Она што не е во ред е што не те разбирам
Авни Ислами: Ве молам јавете се на обезбедувањето и не ме вознемирувајте на состанокот.

Новинар: Да, не те спречувам, ти самиот ме покани.
Авни Ислами: Успеав. Нарачката оди кај вас.

Новинар: Добро, само сакав да знам што се случува со нетранспарентноста, но бидејќи не зборуваш...
Авни Ислами: Вие го злоупотребивте.

Новинар: Што злоупотребивме?
Авни Ислами: Дури си го земал и го исклучил...

Новинар: Целото интервју не излегува...
Авни Ислами: (стани) го извади од контекст...

Новинар: Добро, смири се, не станувај, не треба.
Авни Ислам: И самиот сум работел како новинар и знам како функционира новинарството. Те молам не го вади од контекст...

И покрај ветувањето, Исламот за среќа се согласи да биде интервјуиран во оваа емисија.

Прочитајте други ажурирања
Нуртен Дева

„Шверц“ на ректорот на Универзитетот во Митровица

Осудена за кривично дело корупција од Основниот суд во Митровица, таа веќе е одговорна...