KOHA.net

ЗАКЕЛТВА НА ПРАВДА

Членот на КД од Министерството ја оправдува Дева што не го испратил судскиот исказ

Авни Ислами

Заменик-претседателот на Управниот совет од редовите на Министерството, Авни Ислами, беше меѓу членовите на советот кои гласаа за покана на Нуртене Дева на интервју, но тој тврди дека Дева не го разбрала конкурсот и затоа ја испратила сама. потврдата од полицијата, а не судската потврда.

Авни Ислами: Зошто таа не го испратила сертификатот е поради конкуренцијата која е нејасна во точката на која се повикувате…
Новинар: Дали разговаравте со г-ѓа Дева каде таа рече дека конкуренцијата е нејасна?
Авни Ислами: Не сме контактирале со г-ѓа Дева...

Новинар: Зошто мислиш дека му беше нејасно?
Авни Ислами: Зошто е ова мое мислење, бидејќи таа донесе документ

Новинар: Но, не можете да погодите некого за тоа како ја разбрал конкуренцијата. Овој дел не ми е јасен.
Авни Ислами: Верувам дека тоа е автономно мислење на секој од нив. Така мислам.

За оваа изјава на членот на Управниот совет, истражувачот на ИКД, Фламур Кабаши, вели дека Управниот совет морал да го разјасни целиот процес на конкурсот за да не се прекршат правилата на овој конкурс.

„Жално е што го слушаме ова. Доколку конкурсот имаше нејаснотии, Управниот совет требаше да се погрижи да го разјасни целиот процес, а не да и овозможи на г. Требаше да се избере преку нејасен конкурс и полн со прекршувања, а тоа е апсурдно“, вели Кабаши.

Промената на листата на кандидати е незаконска и Изет Зеќири, кој досега беше кандидат за ректор.

„Сè уште го сметам за интервенција која е незаконска или сметам дека може да биде кривично дело според адвокатите, менување или пополнување на списокот со кандидати за кои комисијата еднаш сметаше дека не ги исполнуваат критериумите. Така што луѓе кои не ги исполнуваат критериумите на конкурсот не можат повторно да се пријават на конкурсот“, рече тој.

Прочитајте други ажурирања
Нуртен Дева

„Шверц“ на ректорот на Универзитетот во Митровица

Осудена за кривично дело корупција од Основниот суд во Митровица, таа веќе е одговорна...