ФИФА Евро 2024 KOHA.net

AUTO

Volvo ги менува имињата на некои модели

Шведскиот автомобилски гигант Volvo значително ја прошири својата постава во последниве години. Додавањето модели предизвика конфузија поради имињата. Сепак, сега компанијата излезе со решение со отстранување на префиксот „Recharge“ од електричните и хибридните модели.

Како резултат на тоа, „XC40 Recharge“ и „C40 Recharge“ сега се заменети со имињата „EX40“ и „EC40“.

Двата модели се придружуваат на електричниот асортиман на Volvo, кој ги вклучува и моделите EX30, EX90 SUV и EM90. Истовремено, хибридите „XC60 Recharge“, „S60 Recharge“ и други го добија префиксот „T6“ или „T8“, во зависност од моќта што ја носи комбинацијата.

Овие имиња вообичаено се користеа во минатото за бензински модели, но Volvo преминува да произведува само електрични автомобили до 2030 година.