ФИФА Евро 2024 KOHA.net

AUTO

Xpengu најавува илјадници нови работни места и милиони инвестиции во вештачката интелигенција

Кинескиот производител на електрични возила Xpeng објави дека ќе вработи 4000 луѓе оваа година и ќе инвестира милиони во вештачка интелигенција, објави во понеделникот Ројтерс.

Оваа инвестиција се очекува да се случи поради конкуренцијата на најголемиот автомобилски пазар во светот.

Дополнителните вработени ќе претставуваат 25 проценти проширување на работната сила на производителот на електрични автомобили поддржани од Volkswagen.

Проширувањето беше објавено во писмото од главниот извршен директор Хе Ксијаопенг до вработените во неделата, првиот работен ден по празникот Лунарна Нова Година.

Компанијата исто така ќе инвестира 486.36 милиони долари во истражување и развој на вештачка интелигенција за интелигентно возење, додавајќи дека Xpeng планира да објави околу 30 нови производи и ревидирани модели во рок од три години.

Плановите за проширување на Xpeng се во спротивност со ривалите, кои се тркаат да ги намалат трошоците. Побарувачката продолжува да се намалува на најголемиот светски пазар на автомобили и покрај новите попусти предводени од Tesla.