ФИФА Евро 2024 KOHA.net

AUTO

„Мистер Бин“ е обвинет за слабата продажба на електрични автомобили

Роуан Аткинсон, актерот познат по улогите во „Mr. Bean“ и „The Black Adder“, е обвинет за „оцрнување“ на угледот на електричните автомобили, што се одрази на нивната слаба продажба. Името на актерот беше споменато во британскиот Дом на лордовите за време на состанокот на Комитетот за животна средина и климатски промени.

Тинк-тенкот Green Alliance со седиште во Лондон ги претстави своите ставови за главните пречки со кои се соочува британската влада во обидот постепено да ги укине автомобилите со бензин и дизел пред 2035 година. Тие рекоа дека коментарот на актерот Роуан Аткинсон имал негативен ефект. во овој случај, пишува Sky News .

„Еден од најштетните написи беше коментарот на Роуан Аткинсон во Гардијан. „За жал, вистинските факти никогаш не допираат до истата широка публика како лажните вести, што ја потврдува потребата да се обезбедат високи уредувачки стандарди“, се вели во извештајот на Зелената алијанса.

Аткинсон напиша мислење со наслов „Сакам електрични возила и сум ран купувач, но се чувствувам се повеќе и повеќе измамено“. Актерот рече дека електричните возила се „малку бездушни“ и ја критикуваше употребата на литиум-јонски батерии.

Како алтернативно решение, „Мистер Бин“ предложи возачите да го чуваат истиот автомобил што е можно подолго и да ја зголемат употребата на синтетички горива што ќе ја негираат потребата од електрични возила.

Аткинсон, самонаречен ентузијаст за автомобили, има диплома по електро и електроинженеринг. Тој призна дека ги советувал своите пријатели да не купуваат електрични возила.