ФИФА Евро 2024 KOHA.net

AUTO

Во Германија може да има голема промена во сообраќајот од лето

Автострада, Германија

Германскиот сојузен министер за транспорт Фолкер Висинг предупреди дека почнувајќи од ова лето, може да има забрани за сообраќај за сите возила за време на викендите низ целата земја, доколку Законот за заштита на климата не стапи на сила најдоцна до средината на јули.

Висинг во писмо до пратеничките групи на германската влада повика на итно одобрување на овој закон во Бундестагот, пишува Мирор.

Законот предвидува дека усогласеноста со идните климатски цели ќе се проверува за секоја област посебно.

„Законот се чека од 22 септември 2023 година, а фактот што тој сè уште не е во сила создава значителна правна и фактичка несигурност, што не служи ниту на климата ниту на угледот на федералната влада“, рече Висинг.

Доколку законот не стапи во сила до 15 јули, Сојузното Министерство за дигитализација и транспорт е должно да ја претстави програмата со која се обезбедува годишно ниво на емисии во согласност со климатските цели од транспортниот сектор. Тоа значи дека за време на викендите нема да има возила на патот.

Според Законот за заштита на климата, Германија мора да ги намали емисиите за 65 отсто до 2030 година во споредба со нивоата од 1990 година.

Конкретно, транспортниот сектор не ги исполни поставените цели.

Министерот Висинг рече дека забраната за возила за време на викендите ќе има влијание врз синџирот на снабдување и туризмот.

„Би било тешко да им се каже на луѓето дека можат да го користат автомобилот само пет дена во неделата, иако генерално ги постигнуваме целите за заштита на климата“, рече тој.

Германија го забрани циркулацијата на возила во недела во 1973 година.

Нафтената криза од 1973 година беше еден од најголемите шокови што ги доживеа Германија. Тоа траеше само еден месец.