ФИФА Евро 2024 KOHA.net

AUTO

Зошто Cybertruck на Tesla чини само 100 илјади евра во САД и половина милион во Германија

Иако Tesla не планира да го продава футуристичкиот Cybertruck надвор од Северна Америка, тоа не значи дека возилото нема да се види во Европа. Оние кои сакаат да го купат во Европа треба да потрошат пет пати повеќе.

Cybertruck на Tesla се очекува да биде изложен оваа пролет во центарот за испорака во Штутгарт Холцгерлинген, домот на Mercedes и Porsche. Сето тоа е маркетинг. Тесла сака да покаже моќ, а Cybertruck е таков проект.

Но, неговата продажба продолжува да биде на списоците на возила во Германија, иако не може да се купи. Во Германија чини ни помалку ни повеќе туку 485 илјади евра. Цената на Cybertruck во САД е околу 100 илјади евра.

Зошто има таква разлика во цената?

Тесла тврди дека ова се должи на индивидуалните трошоци за хомологација за да се направи овој камион легален во Европа. Ако Cybertruck дојде во Европа, тогаш мора да ги промени предниот дел, светлата и портата за полнење за да се усогласат со европските регулативи.

Tesla исто така има политика која им забранува на сопствениците на Cybertruck да го продаваат возилото во првата година. Ако го сторат тоа, треба да и платат на Тесла 50 долари.