ФИФА Евро 2024 KOHA.net

AUTO

Како се вика стравот од возење автомобил?

Постојат два збора кои го објаснуваат стравот од возење автомобил. Првата е вехофобија и се однесува на стравот од возење автомобил, додека фобијата да се биде во автомобил е амаксофобијата.

Амаксофобијата го вклучува самиот процес на возење, но и возење или било која друга форма на транспорт како патник. Етимолошки, зборот доаѓа од грчките amaxos (кочија) и phobos (страв).

Причините за овие фобии може да бидат преживување во сообраќајна несреќа, но и нејасен страв од возење или патување. Симптомите што ги има лицето со амаксофобија се потење, вртоглавица, вознемирен стомак, стегање во градите, забрзано чукање на срцето, нагон за плачење или врескање, заедно со негативни мисли, грижи и стравови.

Шпанската актерка Пенелопе Круз по премиерата на филмот „Ферари“ призна дека има фобија уште од детството.

„Мојата сестра ја удри автомобил веднаш пред мене, кога имав осум или девет години, се сеќавам дека возачот беше облечен во црвен капут. Тоа беше голема траума, видов како губи свест. Бев парализирана“, рече таа.

Ако мислите дека можеби имате фобија од возење, не двоумете се да побарате стручен совет.