KOHA.net

AUTO

Audia ги зголемува платите на работниците во оваа држава

Мексиканската единица на германскиот производител на автомобили Ауди објави дека постигнала договор со синдикалните работници во земјата за зголемување на платите, објави во неделата Ројтерс.

Зголемувањето на платите, наводно, е зголемено за околу 7 отсто, како и зголемување на бенефициите за 3.2 отсто за 2024 година, откако работниците штрајкуваа во јануари.

Министерот за труд Марат Боланос на платформата Х рече дека работниците ќе гласаат за договорот со Audi во недела.

Договорот се очекува да го реши штрајкот на работниците кој започна на 24 јануари, откако, според Ауди, синдикатот ја отфрли понудата на производителот на автомобили за зголемување на платите за 6.5 отсто и побара зголемување од 15.5 отсто.

Минатата година, Audi и локалниот синдикат на работници SITAUDI се согласија на зголемување на платите за 9.4 отсто, едно од највисоките зголемувања на платите во автомобилскиот сектор во Мексико во последниве години.