KOHA.net

AUTO

Русија со помош на Кина го произведе Citroen без знаење на Stellantis

Citroen C5 Aircross почна да се произведува во Русија со помош на Кина. Фабриката Stellantis во Калуга, над која оваа групација веќе нема никаква контрола, овој модел го произведува со помош на Кинезите преку паралелен увоз.

Во декември минатата година руската компанија Automotive Technologies увезла најмалку 42 автомобилски делови за да го состави моделот Citroen C5 Aircross во фабриката во Калуга, кој на хартија сè уште е во сопственост на групацијата Stellantis, покажаа царинските документи.

Автомобилските делови дојдоа од кинескиот производител Dongfeng Motor Group, кој е партнер на Stellantis за кинескиот пазар. Донгфенг и Стелантис, третиот по големина производител на автомобили во светот по приходи, водат заедничко вложување во Кина, под кое Донгфенг може да ги произведува и продава брендовите на Стелантис во Кина.

Но, кинеската компанија очигледно го прекршила партнерскиот однос и испорачала делови за склопување на руската компанија Automotive Technologies со чија помош Русите го составиле Citroen C5 Aircross во фабриката во Калуга, пренесува Reuters.

Тоа може да биде и показател дека Stellantis неодамна потпиша партнерство со друг кинески производител - Leapmotor и дека сака да ја прекине соработката со Dongfeng, кој некако го „издаде“ Stellantis со овој потег. Дури и компанијата која има ексклузивна сопственост на Citroen не ни знаела дека некој друг го произведува нејзиниот бренд.