KOHA.net

AUTO

Дури и европските производители на автомобили се „исплашени“ од враќањето на Трамп како претседател

Не само политичките актери, туку и европските производители на автомобили се во неволја доколку Доналд Трамп се врати како претседател на Соединетите Американски Држави.

Во ноември годинава изборите ќе се одржат во САД. Доколку Трамп повторно стане претседател, постои голем ризик старите трговски договори со ЕУ да бидат раскинати, што може да донесе проблеми за европските производители на автомобили, пишува Automotive News Europe.

За време на претходното претседателствување на Трамп, започнаа трговските дискусии меѓу САД и ЕУ. Трамп ја заштити домашната индустрија и сакаше да наметне високи увозни давачки, таканаречени казнени тарифи, на производи направени надвор од САД.

Сепак, сето тоа заврши со трговска војна меѓу САД и Кина, при што двете земји ги зголемија царините една на друга. Сега кога Трамп се стреми кон втор претседателски мандат, повторно се појавуваат стравувања дека сегашните трговски договори би можеле да се реструктуираат и дека може да се воведат казнени царини.

Се вели дека Трамп е подготвен да започне трговска војна, пред се против Кина, што може да има големо влијание на глобално ниво. Поранешниот американски претседател меѓу другото го покрена и прашањето за исклучување од американскиот пазар на електрични автомобили кои се произведуваат во Кина или кои се произведуваат во други земји, но со делови од Кина.

Според експертите од индустријата, ова тешко би ги погодило и производителите на автомобили од Европа. На крајот на краиштата, Трамп не сака електрични автомобили и често се противи на актуелната дебата за климата.

Доколку тој и неговата администрација ги преземат САД следната година, многумина веруваат дека владиниот притисок за зајакнување на пазарот на електрични автомобили ќе се намали. Ваквиот потег ќе влијае на сите производители на електрични автомобили, вклучително и на Tesla, но и на многу европски производители на автомобили кои инвестираат во транзицијата кон електрични автомобили, не само во САД.