KOHA.net

Арбери

Тачи: Армијата ќе ја имаме во 2018 година

Косовскиот претседател Хашим Тачи пред пратениците зборуваше за изборните процеси што се одвиваа годинава. Тој рече дека 2017 година била година на достигнувања и покрај многуте предизвици.

Додека потенцираше дека КБС ќе се трансформира во армија во 2018 година.

„Поминавме два избора, општите во јуни и оние за општински собранија и градоначалници во октомври. Овие два изборни процеси уште еднаш ја докажаа зрелоста на политиката и општеството на Косово воопшто. Ова го отвори патот за формирање нова влада, нови општински собранија и избор на нови градоначалници на општините на Косово“, рече тој.

Претседателот порача дека Владата на Косово и избраните градоначалници на општините сега мора посветено да работат на остварување на поставените приоритети и подобрување на животот на граѓаните.

„Кога ќе дојдеме до слободните избори, дозволете ми да нагласам дека не се откажав од мојата работа да работам заедно со политичките партии за успешно завршување на изборните реформи. Сметам дека најголемиот дел од работата во оваа насока е завршена и во текот на следната година треба да го завршиме овој процес. И покрај тоа што централните и локалните избори потрошија многу време и енергија, сепак, како претседател во координација со другите институции, продолжив да работам на реализација на приоритетите од државно значење“, рече Тачи, пренесува КП.

Меѓу главните приоритети во оваа насока, рече тој, е продолжувањето на работата за формирање на Вооружените сили на Косово.

„Ова е природен и неопходен државен процес, кој доаѓа и како резултат на работата на припадниците на КБС кои го подигнаа нивото на подготовка и сега се подготвени за нови задачи и надлежности. Косовските безбедносни сили се мултиетничка сила во која над 10 отсто од нејзините членови доаѓаат од немнозинските заедници“, рече тој.

Вооружените сили на Косово, рече претседателот, ќе го зачуваат и зајакнат мултиетничкиот карактер.

„Сега сме речиси во завршна фаза од нашите напори да обезбедиме поддршка за процесот на формирање на ФАК преку уставни измени. Ова го правиме и ќе го правиме во целосна координација со НАТО и другите стратешки партнери. Денеска ве уверувам дека Косово во текот на 2018 година ќе има свој одбранбен капацитет, односно модерна армија која ќе придонесе за мирот и стабилноста во регионот и насекаде во светот“, изјави Тачи.

Зборувајќи за безбедноста на Косово, тој рече дека се чувствува горд што нашата земја е лидер во регионот во борбата против екстремизмот, радикализмот и тероризмот.

„Оваа наша посветеност доби признание од сите лидери на слободниот и демократски свет. Ја користам оваа прилика да им се заблагодарам на сите национални безбедносни механизми кои придонесоа за одржување на редот и безбедноста на Косово, но и во регионот“, рече тој.

Тој зборуваше и за дијалогот за кој увери дека ќе биде транспарентен.

„Дијалогот ќе биде транспарентен и секој договор ќе биде ратификуван од Собранието на Косово“, рече Тачи.